Appodera’t és un projecte que liderem des de Matriu, amb la col·laboració de l’Associació Hèlia i la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere.

Partim d’un feminisme compromès amb una vida més sostenible i amb la dignitat humana; i crític amb les violències que patim dones, lesbianes, trans i altres col·lectius, en un sistema heteropatriarcal que atorga més valor i poder a les qualitats i interessos associats tradicionalment al gènere masculí dominant.

Entenem que la lluita feminista no és una lluita aïllada, sinó què està vinculada i interacciona amb la denúncia i transformació d’altres formes d’opressió com poden ser el racisme o el classisme.

Ens considerem anticapitalistes perquè entenem que el capitalisme és un sistema econòmic profundament heteropatriarcal que reprodueix i legitima la violència masclista, i que ataca la sostenibilitat de la vida al posar al centre l’acumulació material i de poder d’uns quants per sobre dels de la resta. I apostem per una economia basada en la satisfacció de dessessitats (necessitats i desitjos) i no en l’afany de lucre.

Per aquesta mateixa raó, també som crítiques amb el sistema democràtic actual perquè entenem s’origina i es desenvolupa dins d’una lògica heteropatriarcal i capitalista. Per contrarestar-ho, promovem formes d’organització i de presa de decisions que fomentin la responsabilitat i l’autonomia de les persones i de les comunitats.

Sobre la webaplicació

Criteris de selecció: entitats municipals

En aquesta webaplicació hem optat per incloure els serveis municipals d’atenció per diverses raons:

  • Perquè hi ha dones, lesbianes, i trans, que hi confien com a eines de suport davant de situacions de violència masclista, i a qui aquests serveis els han estat una ajuda important.
  • Perquè es tracta de serveis sense cap cost directe per a les usuàries.
  • Perquè confiem en la feina que fan les tècniques que hi treballen.

Tot i així, continua sent un debat intern a Matriu –i entenem que també a la societat– decidir qui s’hauria d’ocupar, i mitjançant quins mecanismes, de les tasques de cura.

Criteris de selecció: entitats convidades

Hem decidit convidar a aparèixer a l’aplicació, a l’apartat de xarxes, a:

  • Entitats sense ànim de lucre
  • Col·lectives de base feminista
  • Grups de recerca
  • Serveis municipals d’atenció a les violències masclistes

Moderació dels continguts

Els continguts que pengin les usuàries seran validats en funció dels objectius i valors que han motivat el projecte, i en un marc de temps que pot variar segons la càrrega de feina de la moderadora.

Apuntar, però, que pel que fa a l’agenda d’activitats, la webapp ofereix un enllaç directe a l’agenda interactiva de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere, una entitat amiga que treballa amb els seus propis criteris.

Desenvolupament tècnic

El Col·lectiu Bauma ha fet el logotip i les il·lustracions, i geeksha la programació i el disseny web.

Projecte elaborat per:
Amb la col·laboració de:
Amb el finançament de: